hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbijGeen 'Aernhem'


St. Brandon is een archipel in de Indische Oceaan en ligt ten noorden van Mauritius. Het bestaat uit zandbanken, ondiepten en eilandjes en is onderdeel van de republiek Mauritius.


De Nederlanders bezetten in de 16e eeuw als eersten Mauritius en daarna volgenden de Fransen en de Engelsen. De eilanden rondom Mauritius moeten al vroeg in beeld zijn geweest. Begin 18e eeuw is sprake van het in kaart brengen van St. Brandon.

Op internet wordt St. Brandon in verband gebracht het vergaan van het VOC-schip Aernhem in 1663. Dat lijkt niet te kloppen.

Andries Stokram, overlevende, heeft de ondergang van het schip en de overleving van een deel van de bemanning in een, overigens bloedstollend verhaal beschreven. [1] [2]

De Aernhem is in zwaar weer terecht gekomen, gaat overhellen en maakt water. Reddingsoperaties halen niets uit. De bemanning neemt plaats in een sloep en een boot. Kort daarna zinkt de Aernhem, in luttele seconden.

Er is dus geen sprake van het aan land lopen van het schip. 'Wy lant noch sant sien konden', schrijft Stokram als de ramp zich voltrekt.

De ramp heeft zich ook niet in de buurt van St. Brandon voltrokken. In de boot was meetapparatuur voor positiebepaling aanwezig. Stockram geeft coördinaten op die overeenkomen met een andere constatering van hem 'omtrent 120 mijlen na het Eylandt Mauritius'. De vermoedelijke locatie van de ramp ligt daarmee ten oosten van Mauritius.

Er wonen anno nu geen mensen op St. Brandon.

In 2011 verklaarde de regering van Mauritius dat voor 'the Outer Islands of (...) St. Brandon, major improvements are required to promote development, environmental protection and judicious use of natural resources. [3]

[1] Andries Stokram, 'Korte beschryvinge van de ongeluckige weer-om-reys van het schip Aernhem, 1663. Terra Incognita, 1991.
[2] Er zijn meer verhalen geschreven door auteurs met persoonlijke waarnemingen van het gebeurde.
[3] Bron: Wikipedia foto