hoed
Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij

turnagainarm

Turnagain Arm in juli 2010Turnagain Arm en James Cook


Turnagain Arm ontleent zijn naam aan een expeditie van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook.


Cook is in 1778 op zoek naar de Northwest Passage, een bevaarbare waterweg door het noorden van Amerika dan wel door de noordelijke ijszee.

Eind mei bereikt hij 'Cook Inlet'. De naam wordt voor het eerst gebruikt in 1794 door George Vancouver die onder Cook gediend heeft in 1778. Het is een driehonderd kilometer lange inham aan het einde waarvan tegenwoordig Anchorage ligt.

Cook noemt in zijn 'The Journals' de inham 'River Turnagain'. Hij spendeert in dit deel van Alaska te veel tijd, gezien het feit dat hij geen doorgang ontdekt en dat het vaarseizoen in de noordelijke wateren ten einde loopt.

Tijdens de verkenning van de inham ontstaan contacten met de lokale bevolking en er wordt handel gedreven. Als op de derde dag de mist optrekt ontdekken ze één van de vulkanen die in het gebied aanwezig zijn.
Land en water worden officieel geclaimd als Brits bezit en als een van de vastgelopen schepen bij vloed weer loskomt vertrekt Cook naar het zuiden.

Hij vaart naar Hawaiï waar hij in een handgemeen met de lokale bevolking om het leven komt.

Turnagain Arm is een zuidelijke tak van Cook Inlet. Het water dankt zijn naam aan William Bligh die onder Cook heeft gediend tijdens de derde en laatse reis van James Cook.