Wat mij interesseert
Beelden en verhalen van ver en dichtbij
De Zeedijk beoosten Muiden wordt al vermeld in verschillende handvesten, keuren, e.d. uit de 14e en 15e eeuw, soms onder de naam Houdijk.
In 2017 is de Diemerdammersluis buiten werking gesteld door het plaatsen van een damwand aan de kant van het IJmeer. De sluis is verouderd en niet meer nodig omdat de andere sluis in de Diemerzeedijk (de Ipenslotersluis) meer capaciteit heeft gekregen.
Het Nieuwe Diep is ontstaan in 1422 door een dijkdoorbraak van de Diemerzeedijk.
Het Muiderslot in Muiden op 23 januari 2013.
Zie hier de Diemerzeedijk (13e eeuw) en de kruisende Fortdiemerdamweg (21e eeuw).
De zeedijk tussen Naarden en Amsterdam is lang een van de weinige oostelijke toegangswegen tot de hoofdstad. De dijk ligt er nog steeds, over vrijwel de gehele lengte. Alleen ten zuiden van Muiderberg is de dijk door moderne infrastructuur (Flevospoorlijn en A6) aangetast.
Een uitsnede van een door het Pruisische leger vervaardigde kaart van de schans Diemerdam, vlak voor hun inval in Nederland op 1 oktober 1787.
Op 3 maart 2004 is het Diemerpark voor het publiek geopend. Het heeft een bijzondere voorgeschiedenis.
In 1799 breekt de Royal Navy haar campagne op de Zuiderzee af omdat de Brits-Russische oorlogsverichtingen in Noord-Holland tegenvallen. Hij IJ blijft daardoor gevrijwaard van Brits bezoek.
In 2009 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Fort Diemerdam vastgesteld. Daarmee werd de basis gelegd voor de ontwikkeling van Diemerdam als 'culturele pleisterplaats'.
Er is nooit gevochten op Diemerdam. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de locatie haar militaire status verloren.
Paviljoen Puur in aanbouw op Diemerdam in 2012. Op de achtergrond de fortwachterswoning.
De oudste vermelding van de Ipenslotersluis dateert uit 1413 wanneer gesproken wordt over een sluis voor afwatering van de Outwaalderpolder in de Diemerzeedijk ter hoogte van Ypensloot vlakbij Houtewael.